Værdiafprøvning af sorter til brug i økologisk produktion af spisekartofler
Formålet er at øge udbyttet og kvaliteten af økologisk producerede spisekartofler ved at kunne vælge de mest dyrkningsegnede sorter på baggrund af en dansk værdiafprøvning.
I foråret 2019 vil et udvalg, som repræsenterer de økologiske avlere, sortsrepræsentanter og pakkerier af økologiske kartofler foretage en vurdering af et bredt udsnit af potentielle sorter til brug i den økologiske produktion af spisekartofler i Danmark. Disse sorter vil indgå i næste års sortsafprøvning.
I 2018 er der opformeret 13 sorter hos en specialiseret avler af læggekartofler, som afprøves i forsøg i 2019 på samme bedrift som i 2016-2018. Forsøget anlægges i en økologisk drevet mark og sorterne bedømmes for udvikling af skimmel. De høstede knolde vurderes for udbytte, størrelsesfordeling, rodfiltsvamp og skurv. I tilknytning til forsøget udlægges nye potentielt egnede sorter i observationsparceller. I 2019 vil der ske en opformering af læggekartofler til forsøg i 2020.
Forsøgene vil få stor betydning for det sortsvalg, som foretages i økologisk produktion af kartofler. De økonomiske konsekvenser af et optimeret sortsvalg er påvirket af udbud og efterspørgsel. Det forventes dog, at et optimeret sortsvalg på længere sigt vil forbedre udbytte af salgbare kartofler med 10-20 pct.